افزایش تخمگذاری ملکه با ویتامین C
میزان تخمگذاری ملکه افزون بر طول روز و شرایط آب و هوایی به مقدار شهد و به خصوص به مقدار گردهای که زنبورها وارد کندو میکنند، بستگی دارد.کمیاب شدن گلهای شهدزا و گردهدار در طبیعت، به طور مستقیم بر ملکه اثر منفی میگذارد و به کاهش تخمگذاری ملکه میانجامد.در چنین وضعیتی بزرگترین وظیفه زنبوردار مقابله با کم شدن فعالیت تخمگذاری ملکه است که آن هم فقط از طریق تغذیه مصنوعی زنبورها امکانپذیر است. ویتامینها از مواد ضروری برای رشد و نمو و سلامت زنبور عسل هستند.
زنبور عسل در مواقعی که از غذای طبیعی خود یعنی شهد و گرده گلها تغذیه میکند، به دلیل تازگی و تنوع شهد و گرده گلها از نظر تأمین مواد ویتامینی با کمبود مواجه نمیشود، ولی زمانی که تغذیه تکمیلی مطرح میشود و زنبورداران با استفاده از موادی مانند شکر سفید و جانشین شوندههای گرده، زنبوران را تغذیه میکنند، در این گونه موارد از نظر ویتامینها بسیار با مشکل روبرو هستند و افزودن ویتامینها به غذای زنبور الزامی به نظر میرسد.
طبق تحقیقات انجام شده ویتامین C دارای خواص آنتی اکسیدانی است. محققان بر این باورند که مکملهای ویتامینی به کاهش رادیکالهای آزاد میانجامد و از این طریق در کاهش بیماریها و افزایش طول عمر در موجودات تأثیر میگذارند. ویتامینC و سایر ویتامینهای محلول در آب در مقایسه با ویتامینهای محلول در چربی در گرده به فراوانی یافت میشوند، ولی مقدار آنها با توجه به فصل جمعآوری به شدت متغیر است به گونهای که طبق گزارشهای محققان از ۷۰ تا ۵۶۰ میلیگرم در کیلوگرم گرده تغییر میکند.
مصرف مکمل ویتامین C باعث افزایش پرورش نوزاد، تکامل غدد شیری؛ افزایش فعالیت زنبوران چراگر و افزایش تولید عسل میانجامد. تغذیه ناکافی به تضعیف سیستم ایمنی زنبور عسل میانجامد و درنتیجه اثر تشدیدکنندگی بر سایر استرسها (که مجموعا باعث CCD میشوند) خواهد گذاشت.
با توجه به اهمیت ویتامین C در سلامت کلنیهای زنبور عسل و مخصوصاً در تغذیه تکمیلی، مواقعی که از مواد پروتئینی حرارت دیده یا کهنه (انبار شده) و همچنین شکر که تقریباً فاقد ویتامین است استفاده میشود، تأمین این ویتامین به صورت مکمل مطرح خواهد بود. پژوهشهای متعددی در این زمینه انجام شده است، اما در کشور ما هنوز این ویتامین برای موارد فوق چندان به کار گرفته نمیشود و تحقیقات برای توسعه و ترویج مصرف ویتامین تکمیلی ضروری است. سطوح بسیار متفاوتی از ویتامین C در مطالعات بکار رفته است، ولی با توجه به نتایج گوناگون هنوز سطح بهینه گزارش نشده است، به ویژه بررسی تأثیر این ویتامین بر ذخیره پروتئینی بدن در آزمایشهای گذشته مطرح نشده است.